O teapta gen MTS Leasing se poate repeta oricind

„In maxim doua saptamini in Cosiliul de Administratie al BNR va fi introdus spre aprobare un proiect de lege initiat de banca centrala ce prevede supravegerea tuturor societatilor romanesti care acorda credite sau alte tipuri de finantari, gen leasing”, ne-a spus Ion Dragulin, directorul Directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR. Proiectul de lege prevede ca firmele non-bancare de creditare urmeaza sa fie supravegheate de o „autoritate” a carui statut nu este precizat.



Presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Cornel Constantinescu, spune ca ar fi de preferat sa se infiinteze o comisie de supraveghere independenta a pietei de leasing si a altor tipuri de finantari. ASLR a propus, la rindul sau, Parlamentului, un proiect de lege de reglementare a societatilor de leasing care prevede, printre altele, majorarea capitalului social minim a unei firme de leasing de la 500 de milioane la 4 miliarde de lei, diferentierea celor doua tipuri de leasing-financiar si operational, precum si eliminarea nivelului minim, de 20%, a valorii reziduale dintr-un contract de leasing.



Reprezentantul BNR, Ion Dragulin, spune ca noua lege initiata de BNR are in vizor numai firmele din Romania, astfel ca nu poate preveni aparitia unor noi fraude financiare extrem de grave precum cea data de MTS Leasing, care era un SRL german cu filiala in Romania, deci nu era o firma romaneasca.



MTS Leasing era o firma germana fara nici un fel de activitate anterioara, infiintata in Germania cu citeva zile inainte de a-si incepe „activitatea” in Romania. Teparii nemti au promis dobinzi mici si conditii extrem de favorabile pentru leasing imobiliar, cu conditia furnizarii, de catre clienti, persoane fizice sau firme, a unui avans de 15-20 de procente din valoarea viitoarei constructii. Intrucit MTS era o firma germana, cu cont bancar in aceasta tara, banii clientilor romani, reprezentind avansul pentru locuinta, au iesit din tara si nici pina astazi nu se mai stie ce s-a intamplat cu zeci de milioane de Euro.



„Dupa liberalizarea contului de capital, orice sucursala a unei firme straine poate sa scoata din tara oriciti bani, fara a mai fi obligatorie o notificare catre BNR. Noi am verificat, dupa aparitia scandalului MTS Leasing, daca la noi s-a facut vreo raportare sau daca am fi putut preveni cumva aceasta frauda, insa n-am descoperit nimic”, a precizat Dragulin.



In concluzie, oricite alte firme de leasing precum gen MTS Leasing pot veni in Romania, unde pot efectua operatiuni de leasing fara acordul sau supravegherea BNR sau altei „autoritati”. Operatiuni corecte, pentru a se evita reglementarile BNR, sau alte tepe de genul MTS Leasing.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu